• Fem

Instagram tips van social media prof

Deze week heb ik wel een hele bijzondere tipsvaneeninstaprof voor jullie! Ik deel vandaag namelijk de tips en ervaringen van niemand minder dan Ilse van Elleswijk. Ilse runt het succelsvolle blog www.interiortwin.com en het aller tofste voor deze categorie..


Ilse traint anderen om expert te worden op gebied van Instagram, Pinterest en meer social media kanalen. Zij heeft hier dus gewoon haar werk van gemaakt!!!


En vandaag geeft ze hiervan geheel vrijwillig (en gratis;) een kijkje achter de schermen. Gaaf he!! Zoals bij elke instaprof legde ik Ilse ook een aantal van mijn vragen voor. Het antwoord hierop lees je hieronder.


1. Wanneer ben jij gestart met je bedrijf? En waarom?


Bijna 3 jaar geleden ben ik in deeltijd begonnen met mijn eigen bedrijf InteriorTwin. En een kleine 2 jaar geleden heb ik ontslag genomen om mij volledig op InteriorTwin te richten. De passie voor interieur zat er al heel lang in en ik wilde hier eindelijk iets professioneels mee gaan doen. Daarnaast had ik het niet meer naar mijn zin op het werk, ik werkte als soort van business coach bij een gemeente, en was ik chronisch ziek (cvs/me). Het was dan ook de hoogste tijd om voor mijzelf te kiezen. 

In eerste instantie met het idee om interieuradvies te geven en een webshop te beginnen. Die webshop is er nooit gekomen en het geven van interieuradvies bleek ik toch iets minder leuk te vinden dan gedacht, maar met mijn interieurblog InteriorTwin en het coachen van andere bloggers en ondernemers in hun online zichtbaarheid en professionaliteit zit ik nu helemaal op mijn plek.

2. Wat heeft het online ondernemerschap jou zoal gebracht?

Vooral heel veel plezier en minder stress. Ik ben dagelijks bezig met iets wat ik het allerleukst vind om te doen en ga nooit met tegenzin aan het werk. Ik heb ontzettend veel interessante mensen ontmoet en leer nog wekelijks over allerlei toffe onderwerpen. Maar het allerbelangrijkste: vrijheid. Geen 9 tot 5 baan, maar werken wanneer het voor mij uitkomt. 

3. Wat zijn jouw ambities?

Ik wil InteriorTwin nog verder laten groeien: niet alleen in bereik en omzet, al zijn daar nog echt wel mogelijkheden in, maar ook inhoudelijk. Ik heb nog een paar hele leuke ideeën op de plank liggen, maar daar kan ik nu nog niks over  vertellen :)  Daarnaast zie ik het als soort van persoonlijke missie om de bloggerswereld en Instagram professioneler te maken.


Om bloggers en influencers te helpen hoe ze geld kunnen verdienen met hun werk, maar ook hoe ze zichzelf strategisch beter op de kaart kunnen zetten. Ik vind dat wat wij doen echt geld waard is en veel meer is dan een hobby. Kijk maar eens hoeveel tijd je er al snel per week aan kwijt bent. Dit doe ik door het geven van gratis tips in Instagramstories en op ilsevanelleswijk.nl, maar ook door het aanbieden van een online cursus en het geven van individuele coaching. 

Online ondernemerschap: 4. Ik heb het gevoel dat er een beetje een taboe heerst in NL om hardop te durven zeggen dat je een Instagram account hebt omdat je hier graag je werk van wilt maken en/of je geld mee wilt verdienen en daarom groot wilt worden. Herken jij dit?

Ja dit herken ik wel. Ik had er vooral ‘last’ van toen ik de switch maakte van hobby naar zakelijk. Nu zijn de meeste mensen wel gewend dat ik mijn geld verdien met Instagram en de blog. Natuurlijk is Instagram en bloggen nog steeds heel veel hobby. Maar ja, wel met een zakelijke insteek en ik krijg ook gewoon betaald voor reclame die ik maak. En daar vind ik helemaal niks mis mee, zolang ik alleen producten promoot waar ik achter sta. En tuurlijk snap ik dat mensen weleens moe worden van alle reclame op Instagram.


Daarom zeg ik heel vaak nee tegen samenwerkingen. Liever een aantal goed betaalde opdrachten dan een heleboel gratis producten. Ik zie sommige accounts die maar reclame blijven maken, terwijl ik weet dat het ’slechts’ om gratis producten gaat. Ik snap dat mensen dat niet interessant vinden om te volgen, want soms is Instagram één groot reclamekanaal. Ik probeer het dan ook met mate te doen.

5. Voor diegene die wel degelijk ervoor uitkomen dat ze graag online ondernemer willen worden, waar zou jij hen adviseren te starten?

Maak zo snel mogelijk de professionele ommezwaai: Wie ben jij? Wat maakt jouw uniek? En waarom zouden bedrijven met jou moeten samenwerken?  En ga vooral met een goede strategie aan de slag: Wat moet je doen om van waarde te zijn voor een bedrijf? Hoe kan jij groeien in bereik? Wat zijn je sterke en minder sterke punten? Moet je misschien nog een cursus volgen om het e.e.a. te verbeteren?


Zelf heb ik vooral in het begin, maar ook nu nog regelmatig, cursussen gevolgd om mijzelf steeds verder te verbeteren. Hierdoor ben ik ook weer interessanter voor bedrijven om mee samen te werken, dus het betaald zich vanzelf terug. Probeer ook kritisch op (barter) samenwerkingen te zijn. Werk liever eerst aan mooi content en een goede online strategie, dan dat je allerlei samenwerkingen aangaat. Als je iets moois hebt staan en ook zover bent om er een vergoeding voor te vragen dan is het tijd om samenwerkingen aan te gaan.

6. Een blog? Noodzakelijk om echt te kunnen ondernemen op het net of bijzaak?

Ja! Zelfs de grotere instagramaccounts die hier hun geld mee verdienen hebben meestal een blog. Het is iets wat bedrijven vaak ook van je verwachten. Daarnaast kan je als je niet zo’n groot Instagramaccount hebt en het niet lukt om te groeien, misschien wel groeien met je blog en hier geld mee verdienen. Zelf verdien ik ook het merendeel van mijn inkomen met bloggen en niet met Instagram. Het fijne aan een blog is als je dit strategisch aanpakt het veel makkelijker is te groeien dan op Instagram. Benieuwd hoe je dit doet? Dat leg ik uit in de online cursus op www.ilsevanelleswijk.nl.

7. Hoe bepaald jij je niche, bijvoorbeeld jij hebt een blog over interieur maar je geeft ook advies over bloggen ed. wat is dan jouw niche? Of is dit prima te combineren wanneer je het duidelijk formuleert? Social media:

Instagram heb ik altijd een stuk persoonlijker gehouden dan mijn interieurblog InteriorTwin. Mijn blogs schrijf ik ook lang niet altijd voor mijn Instagramvolgers, maar voor andere lezers. Daarom heb ik op Instagram ook bewust mijn eigen naam gehouden ipv deze te veranderen naar InteriorTwin. De blogtips die ik deel, deel ik dan ook vanuit persoonlijke ervaring. Ik vind dat dit prima samen kan, vooral door er een goede balans in te vinden en duidelijk te zijn wanneer ik wat deel.


Natuurlijk heb ik volgers die minder geïnteresseerd zijn in mijn blogtips. Als ze mij hierom niet meer willen volgen dan is dat jammer, maar ik ga hier geen apart account voor oprichten.

Voor de blog heb ik wel gekozen voor een tweedeling: interiortwin.com voor interieur en ilsevanelleswijk.nl voor blog, social media en ondernemerstips. De meeste bezoekers op InteriorTwin komen namelijk niet via Instagram en hebben geen idee wie ik ben en wat ik doe. Het zou een beetje raar zijn als ze op een interieurblog opeens ondernemerstips lezen. Dit kan natuurlijk wel als je een lifestyle blog hebt, maar dat is bij mij niet zo. Daarom heb ik gekozen voor twee blogs.  

8. Vanaf hoeveel volgers op Instagram zou je kunnen gaan denken aan samenwerkingen met derden? Ofwel vanaf hoeveel volgers wordt je een beetje interessant voor merken en voor bemiddelingsbureaus?

Vanaf 1.000 volgers kan je er al over gaan nadenken als je veel interactie en bereik op je posts hebt. Het gaat namelijk niet altijd om het aantal volgers, maar wel om het bereik. Of misschien ben je wel heel goed in fotografie en kan het interessant zijn om je foto’s te verkopen aan merken. 

Ik hoor weleens mensen zeggen dat ze pas vanaf 10.000 volgers samenwerkingen aan kunnen gaan, maar dat is nergens op gebaseerd. Ik ken genoeg voorbeelden van kleinere accounts die wel betaalde samenwerkingen hebben. Het gaat erom hoe professioneel jij jezelf neerzet en welke meerwaarde jij kan bieden voor een bedrijf. Laat je niet uit het veld slaan als een bedrijf geen samenwerking met je wilt. Bij mij gaat uiteindelijk maar een klein deel van de opdrachten door, maar wel de opdrachten die ik het liefst doe.

9. Hoe vlieg jij doorgaans een nieuwe samenwerking aan? Wat zijn bijvoorbeeld jouw onderhandelingscriteria?

Stap 1: sta ik achter het product? Stap 2: is de vergoeding reëel of valt er over te onderhandelen? En de volgende stappen leg ik graag verder uit tijdens een strategiesessie :)

10. Is aanwezigheid en een groot bereik op Instagram voldoende om van te kunnen leven? 

In de interieurbranche ken ik geen Nederlandse influencers die (zover ik weet) volledig hiervan kunnen leven. Wel kan je prima leven van een goede blog + Instagramaccount (of zelfs zonder Instagramaccount). Ik ben daar natuurlijk zelf een goed bewijs van, maar ik heb ook veel collega’s in mijn netwerk die hier prima van kunnen leven.

11. Waar liggen volgens jouw nog kansen voor het oprapen op het gebied van social media?

Pinterest! Misschien logisch dat ik dit zeg als Pinterest coach, maar veel ondernemers en bloggers laten hier kansen liggen. Zelf haal ik 12.000 bezoekers per maand alleen al uit Pinterest en ik ben enorme fan. De ondernemers die ik gecoacht heb op het gebied van Pinterest zien naast een enorme stijging in bezoekers ook het aantal opdrachten (bijvoorbeeld interieuradvies of verkopen uit een webwinkel) toenemen. Ik ben helemaal enthousiast over Pinterest en vind het super leuk om andere ondernemers hierover te coachen.


Ilse nogmaals ontzettend bedankt voor je openhartigheid en het delen van jouw professionele kennis!


Ik ben ervan overtuigd dat mijn lezers hiermee aan de slag kunnen en dat het zijn vruchten af zal werpen. Ben heel benieuwd naar wat jij er als lezer van op hebt gepikt en waar jij mee aan de slag gaat! Laat je het me weten?


84 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven