5 leuke en makkelijk in te voeren familie tradities.Als er iets is wat me is bijgebleven van mijn kindertijd en waar ik met warme gevoelens aan terugdenk; dan zijn het wel de jaarlijks terugkerende familie tradities. Deze herinneringen zijn denk ik wel een aantal mooiste die ik heb.


Ik ben me er enorm van bewust dat ik een fijne kindertijd heb gehad. En vertel je dit niet om je dit in te wrijven. Maar ik wil je graag laten weten wat dit voor mij heeft betekent en hoe ook jij een aantal leuke eigen familie tradities in kunt bouwen binnen jouw gezin.


Dit hoeven niet persé hele grote tradities te zijn. En ze hoeven ook niet veel te kosten. Ik denk zelfs juist dat die kleinere dingen (zoals bijv. samen een kopje thee drinken na school ) de mooiste zijn. Er ervoor zullen zorgen dat je kind later met warme gevoelens terug zal kijken op zijn of haar kindertijd.


Ik heb hieronder een aantal voorbeelden van tradities die wij zelf binnen ons gezin kennen uiteen gezet. Maar dit kan natuurlijk van alles zijn, leef je lekker uit!


Onze eigen familie tradities


1. Worstenbroodjes dag.

Toen onze kinderen beiden nog op de basisschool zaten hadden we op woensdag altijd worstenbroodjes dag! Mijn oudste was er dol op en keek hier dan ook enorm naar uit. En iedereen was welkom! Dan haalden we er gewoon een paar extra bij. When our oldest still was in elementary school we used to have worstenbroodjes (it's a local snack) day every wednesday when he came out of school.


Nu ze wat ouder zijn hebben we frietjes dag op woendag avond. Vaak eten mijn ouders dan ook mee. We praten dan gezellig met zn allen over van alles en nog wat.


Tip! Wij eten eigenlijk ook altijd met zijn allen aan de eettafel. Telefoons verboden! Zo hebben we echt even tijd voor elkaar en wordt de dag van iedereen even doorgesproken. Een klein maar simpel te implementeren gebruik. Maar wat zoveel brengt!


2. Pompoenen jacht

Elk eerste of tweede weekend van Oktober gaan we met zijn vieren op pompoenen jacht. Dit is een aantal jaren geleden spontaan ontstaan maar we vinden het zo gezellig dat we het maar blijven doen. Als soort van in luiden van de herfst!


We rijden dan een eindje door allerlei dorpjes in de omgeving en kijken waar een kraampje buiten staat. Als het echt koud en/of nat is steken we daarna thuis de haard aan en drinken we samen wat lekkers om op te warmen.3. Voeg een geurtje toe aan fris gewassen bedlinnen.

Dit is niet echt een traditie maar meer iets wat ik ook doe voor mijn kinderen om later aan terug te denken. Wat ik doe is het volgende. Ik heb een plantenspuit gevuld met water en een paar druppeltjes etherische olie ( van Oiledbynature) Ik spray dit op het beddengoed en strijk het vluchtig. Het beddengoed ruikt vervolgens extra lekker. Aangezien een geur in je herinnering wordt opgenomen zullen ze later bij het ruiken van deze geur terugdenken aan hun thuis.


4. Samen de kerstboom versieren

Elk jaar de dag nadat Sinterklaas weer is vertrokken tuigen we steevast samen de kerstboom op. Mijn jongens vinden dit geweldig te doen. Aangezien het broertjes zijn verdeel ik soms de ballen onder hen zodat ze daar geen woorden over krijgen ;)


Ik kan het overigens ook niet laten om de meest foute kerstliedjes op te zetten tijden het versieren van de kerstboom.


Ik bak overigens ook elk jaar met oudjaarsdag oliebollen en dan komen de opa's en oma's meestal eten. Maar aangezien een heleboel tradities met eten hebben te maken ( besef ik met net ;) dacht ik zal ik maar een aantal andere ook noteren.


5. Tradities met vrienden

Tradities met vrienden vind ik ook altijd erg leuk! Dit kan ook van alles zijn, maar net wat jullie gemeen hebben als vrienden.


Zo kijken wij met een stel vrienden van ons altijd samen de F1. Dit doen we om en om bij het ene gezin en de keer erop weer bij ons. We eten na afloop altijd gezellig samen.


Met een ander bevriend gezin vieren we elk jaar kerst avond. Dit is meer uit nood geboren omdat onze vriendin destijds alleen thuis zat met haar 4 kinderen. Haar huis werd verbouwd, ze had geen keuken, zat in de stof en haar man moest werken.


Aangezien ik vind dat niemand met kerst avond alleen moet zijn en omdat we goede vrienden zijn ook ;) nodigde ik hen uit. Het was toen een beetje last-minute waardoor we broodjes hamburger aten. Als toetje waren er marshmallows bij het vuur.


Dit vonden we enorm gezellig en doen we nu alweer 5 jaar zo.


Ik ben erg benieuwd of jullie ook dit soort tradities kennen. Misschien kan ik er ook nog wel een paar bij ons invoeren ;) Ik hoop dat je er misschien ook wat aan hebt gehad. Laat het me vooral weten.


Liefs Fem


Femke 2021 - voor digitaal gebruik-60.jpg

Hi, leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog!

Ik hoop dat ik je kan inspireren, adviseren en vermaken. Wil je niets missen van mijn blogs. Meld je hieronder dan aan. Ik beloof je niet te gaan spammen ;)

Let the posts
come to you.

Bedankt voor je aanmelding.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest